Nie zuvor gab es so viel kulturelle und konfessionelle Vielfalt in der kirchlichen Landschaft in Deutschland. In dieser Vielfalt und den gemeinsamen christlichen Ursprüngen liegen eine große Chance das kulturelle Zusammenleben aktiv zu gestalten. Dennoch bestehen zwischen Migrationskirchen und deutschen Gemeinden oft wenige Berührungspunkte, obwohl sie in den gleichen Gemeindehäusern ihre Gottesdienste feiern. Die deutsche Gemeinde am Morgen und die Migrationskirche am Nachmittag. Mangelndes Wissen von einander und fehlendes Verständnis für einander führen oft zu Isolation und Abgrenzung. Mit dieser Webseite möchten wir Sie einladen, die kulturelle Vielfalt zu erkunden und Sie ermutigen, in Kontakt mit Migrationskirchen zu treten und interkulturelle Begegnung zu initiieren. Gerne können Sie uns kontaktieren, damit wir Sie in diesem Prozess unterstützen können.

There has never been so much cultural and confessional diversity in the church landscape in Germany. This diversity and common Christian roots provide a great opportunity to actively develop cultural life together. However, there is often very little contact between the migrant churches and German congregations although they both hold their worship services in the same building. The German service is in the morning and the migrant church meets in the afternoon. Ignorance and a lack of understanding of the other results in isolation and marginalisation. This website is an invitation to find out about cultural diversity, encourage you to make contact with migrant churches and to initiate intercultural encounters. Feel free to contact us for support in this endeavour.

In this section we have presented reflections on intercultural encounters, examples of local cooperation, as well as further reading and practical help.